Proměna křižovatky Vozovna

Vozovna je v Porubě přestupní uzel, kterým denně projdou nebo projedou tisíce lidí. Parčík, který se nachází na její jedné straně prochází už od loňského léta proměnou.

Povedlo se odstranit nevzhledné zábradlí, které vytvářelo bariéru v prostoru, a nevyhovující keře, které parčík dělily na několik nesouvisejících ploch. Opravil se chodník, provedly se dosadby stromů (okrasná třešeň a hrušeň), výsadby květin. Doplnily se také nové moderní lavičky. Výhledově se zde také instalují tolik potřebné moderní veřejné toalety. Proměna křižovatky u vozovny je součástí Koncepce městské třídy 28. října – Opavská, kterou připravil Městský ateliér prostorového plánování a architektury ve spolupráci se statutárním městem Ostrava.

Proměny byly poměrně nenáročné a také relativně levné. Donedávna 4 z 5 lidí, kteří vystoupili z tramvaje prošlo po chodníku kolem parčíku, nevstupovali do něj. Po proměně je to naopak. Většina se vydá dovnitř parčíku, někteří se zde i posadí na lavičku. Je vidět, že proměnit charakter místa je možné.

28. 3. 2022